20090614

Tristní neaktivita fanů našich luhů a hájů

Od mého prvního Festivalu Fantazie již uplynula nějaká ta doba a stejně mě neaktivita fanoušků zaráží. Jako příklad si zvolím Agenta JFK. Náklad sice v knihách není psaný, ale odhadem (ne mým) je někde mezi třemi a pěti tisíci. Zvolme něco mezi, dejme tomu čtyři tisíce výtisků. Nemůže se prodat všechno. Opět náhodně zvolím cifru. Prodá se dva a půl tisíce výtisků a na zbytek se někde práší a prodává se po jednom, když si někdo vzpomene. Máme tedy 2500 prodaných kousků, které si většinou aspoň jeden člověk přečte. U nás doma čtou jeden výtisk čtyři lidé. Tak to asi není všude, zvolme tedy jednoho a půl čtenáře na knihu. Máme 3750 čtenářů. Nyní aplikujeme složitými metodami demografickou strukturu obyvatelstva, zájmy menšin i většin (tipnu číslo, nikomu ani muk) - vzniká nám suma sumárum něco přes tisíc lidí ve věku mezi 15 a 25 lety, kteří mají alespoň lehce kladný vztah ke sci-fi.

To byla čísla abstraktní, nyní přejdu k praxi. Internetově aktivní komunita lidí okolo JFK čítá asi 15 lidí. Vidí ještě někdo problém? Otázka zní, proč je těch lidí tak málo? Proč většina jen kouká a čeká, až někdo tu fanfiction napíše, až kdosi web vytvoří, či tu linii na FF udělá? A jak má potenciální fan aktivista vědět, že to lidi chtějí, když nikdo nenapíše ani komentář, ani příspěvek na fórum? Zaoperujme si s konkrétními čísly. Lidé z JFK-fans nedávno zveřejnili některé statistiky. Průměr je 150 návštěv denně. Odečtěme ty, kteří hledali na googlu "mojito", "závislost na internetu" či "Františka Vrbenská" v jiné souvislosti, než kdy vyjde její díl. Máme o takových dvacet návštěv méně. 130 návštěv a 15 komentujících lidí. Nepoměr sice menší, ale stále smutný. Vsadím se, že autoři článků a povídek by se rádi dozvěděli, názor na své dílo. Myslím, že i jeden smajlík s větou "Dobrý!" je lepší než nic. To jsou ti fandové fakt tak líní?

Opět čas na příklad. Mám kamaráda, který četl všechny JFK knížky, má kompletní Žambochovu knihovničku, viděl mnoho sci-fi seriálů a přesto nikdy nebyl na FF a nepíše na webu. Firefly se mu líbila dokonce tak, že si koupil z Německa originální DVD, přesto se o tento seriál či komunitu dále nezajímá. A jistě není sám. Toto je další smutná věc, týkající se tohoto tématu. Podle mnohých je sledování seriálu a koupení DVD ještě v pohodě, víkendové maratony celých sérií jsou už trochu mimo a jet na FF, to už je skoro lepší hospitalizace v Bohnicích.
"Ty vole, já byl teď o víkendu na gymnáziu Nad Alejí, známej tam dělá a tam byl nějakej velkej sraz těch magorů. Takový kokoty jsem neviděl!" - toto řekl o Pragoconu jeden můj bývalý spolužák. A opět jistě není sám.

Takže co se skrývá v jádru pudla? Lidí je dost, ale nejsou aktivní. Proto říkám, buďme aktivní! Pište povídky, kreslete komiksy, kupujte DVD, jezděte na cony, přednášejte či aspoň pište komentáře a reagujte na fórech. Autoři nevytváří komunitu. Komunitu vytváří lidé, fanové. Angažujte se, přece to děláte i pro sebe!

3 komentáře:

sea řekl(a)...

Já bych měla o ne/aktivitě spíš pomlčet, ale přece jen mi to nedá, musím doplnit jistou informaci. Jádro pudla je v tom, že jsme v České republice. Je to dáno historií, kdy každý, kdo dělal něco jiného (=navíc), než to, co se mu řeklo, byl považován za podezřelého. (tohle jsem zažila doma i na základce, takže vím, o čem mluvím) :-(

Anonymní řekl(a)...

Sopdet: Nj, co k tomu napsat, je to pravda. O tom také svědčí komentáře k článku.

wiwi řekl(a)...

Lidi jsou líní psát komentáře, to je pravda, ale to, že někteří nechtějí jezdit na cony, natožpak tam přednášet, jim nemůžeš mít za zlé. Někdo prostě nemá rád podobné akce, nebo zase fantastiku nežere tolik, aby jel, nebo nemá čas, peníze... A spousta lidí by nešla přednášet ani za nic (třeba já), protože prostě neumí mluvit, bojí se mluvit před lidmi, raději poslouchají nebo nemají o něčem takové znalosti, aby si připravili přednášku. Tož tak. :-)